Monday 13 May 2013

Hristos a înviat

Traduction en Francais ci dessous

Adevarat a inviat
 
(Jesus resurrected– Indeed resurrected)

That’s how people in Moldova usually greet each other during the Easter period which lasts for 40 days, from Easter until Ascension Day.
Easter is an important celebration in Moldova; it is considered to be more important than Christmas. It is surrounded by many traditions and rituals, like coloring eggs and preparing different types of food. The weekend after Easter there is another public holiday 'Easter of the Gentle'. On Sunday and Monday people visit the graves and they bring food and drinks to the cemetery and people exchange gifts with each other.

At 'Easter of the Gentle' I went to the cemetery in Chisinau with my bosses and colleagues from Vent d’Est. As many people go to the cemetery these days, the municipality organized special buses. The cemetery in Chisinau is very big and during ‘Easter of the Gentle’ it is full with people. On the cemetery there are tables and banks for people to sit and eat and drink something in commemoration of the deceased person. 
 
A very traditional thing to prepare during Easter is Cozonac, a kind of 'brioche'. It is eaten during the whole Easter period and they usually take it to the cemetery. The tradition is to sprinkle the bread with holy water which is possible at Easter night.
Together with my colleagues from Vent d'Est and volunteers from France we also prepared Cozonac the Saturday before Easter and at 3 AM we went to the church to let it be sprinkled with holy water.



Colouring eggs
Coloration des oeufs




The result
Le résultat
Preparing Cozonac is a lot of work, but the result was that good that I would like to share the recipe. This is how we prepared it:
 
Ingredients
 

For the dough
75 gram yeast
teaspoon of sugar
1 teaspoon of salt
Tepid water (to dissolve the yeast)
10 eggs yokes
1 kilo of sugar
Nut meg
Vanilla pod
Juice and grated zest of 2 lemons
Juice and grated zest of 1 orange
Raisins (soaked in water for a while)
3 kilo of flour
400 gram of butter
1 liter of tepid milk
 
For the topping
Egg white of 10 eggs
Sugar (around 150 gram)
 
Preperation

the dough
- Dissolve the yeast in some tiped water
- Add salt, sugar

- Mix 10 egg yokes with 1 kilo of sugar, nut meg, orange and lemon grate and vanila until it is smooth
 
- Add the yeast mixture to the egg yokes mixture and mix
- Add some of the flower, milk and melted butter and mix
- Add more of the flower, milk and melted butter and mix again
- Continue this process until all the milk and flour is mixed
 
- Knead it well until the dough until is starts forming bubbles. Depending on the texture add more milk or flour
 
- Cover the dough and put it on a warm place to rise until it has doubled in size.
- After the dough has risen put the dough in different shapes. See the picture above for inspiration.
- Preheat the oven at around: 170 degrees and put it in the oven for about 45/ 60 minutes (depending on the size of bread you make), until it is done and gold brown.
 

The topping
- Mix ten egg whites until it is light and smooth and add 1 kilo of sugar and put on the bread when it comes out of the oven
- Decorate with coloured sugar sprinkles


 
Many hands
 
Hristos a înviat
 

Adevarat a  înviat

(Jésus ressuscité, en effet ressuscité)

C'est comme ça que les gens en Moldavie saluent habituellement au cours de la période qui suit Pâques, qui dure 40 jours, de Pâques à l'Ascension. Pâques est une fête importante en Moldavie, elle est considérée comme plus importante que Noël. Elle est entourée par de nombreux rituels et traditions, comme la coloration des oeufs et la préparation de différents types d'aliments. Le week-end après «Pâques de la douceur" Pâques est célébrée. Le dimanche et le lundi de personnes visitent les tombes et ils apportent de la nourriture et des boissons au cimetière et au peuple cadeau d'échange avec l'autre.
Je suis allé au cimetière de Chisinau avec mes patrons et collègues de Vent d'Est. C'était un jour ensoleillé et chaud. Comme beaucoup de gens vont au cimetière à cette période, la municipalité a organisé des bus spéciaux. Le cimetière de Chisinau est très grand et au cours de «Pâques de la douceur», il est plein de gens. Sur le cimetière il ya des tables et des bancs pour les gens puissent s'asseoir, manger et boire quelque chose en souvenir de la personne décédée.

Une chose typique pour se préparer à Pâques est le Cozonac, une sorte de brioche. Avec mes collègues du Vent d'Est et les bénévoles de France nous l'avons préparé le samedi avant Pâques. Nous avons aussi préparé des oeufs colorés et à 3h du matin, nous sommes allés à l'église pour le laisser être aspergé d'eau bénite.

Préparation Cozonac ya beaucoup de travail, mais le résultat était bien donc je voudrais partager la recette. C'est ainsi que nous l'avons préparé:

Ingrédients
Pour la pâte
75 grammes de levure
1 cuillère à café de sucre
1 cuillère à café de sel
Eau tiède (pour dissoudre la levure)
10 jaune d’œufs
1 kg de sucre
Noix de muscade
Gousse de vanille
Jus et le zeste râpé de 2 citrons
Jus et le zeste râpé de 1 orange
Raisins secs (trempés dans l'eau tiède pendant un certain temps)
3 kg de farine
400 g de beurre
1 litre de lait tiède

Pour le glaçage
Le blanc d'œuf de 10 oeufs
Sucre (environ 150 grammes)

Préparation

la pâte
- Dissoudre la levure dans un peu d'eau tiède
- Ajouter le sel, le sucre
- Mélanger 10 jaunes d'œufs avec 1 kilo de sucre, la noix de muscade râpé, le zeste de l’orange et des citrons. Râper la gousse de vanille. Mélanger  jusqu'à ce que cela soit lisse.
- Ajouter le mélange de levure  à la préparation prédente et mélanger
-Ajouter un peu de farine, de lait et de beurre fondu. Pétrir avec les mains
-Ajouter plus de farine, de lait et de beurre fondu et mélanger à nouveau
-Continuer ce processus jusqu'à ce que le lait et la farine soient mélangés
-Pétrir bien jusqu'à ce que la pâte jusqu'à ce que soit commence formation de bulles. En fonction de la texture Ajouter plus de lait ou de la farine
-Couvrir la pâte et la placer sur un endroit chaud pour qu’elle gonfle jusqu'à ce qu'elle ait doublé de volume.
- Après que la pâte ait gonflé, mettre la pâte dans différents moules. Voir l'image ci-dessus pour l'inspiration.
- Préchauffer le four à environ 170 degrés et enfourner pendant environ 45/60 minutes (selon la taille du pain que vous faites), jusqu'à ce qu'il soit bien doré.

Le glaçage
- Fouetter dix blancs d'œufs jusqu'à ce qu'ils soiten légesr et lisses et ajouter le sucre
- Mettre sur le pain quand il sort du four
- Décorer avec du vermicelle coloré

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