I would like to introduce you to some people I meet in Moldova.
The first one is Ana, cook of Vent d’Est. I am lucky to enjoy her meals and company when I'm in Horodiste. Ana is since August 2011 cook for Vent d’Est in Horodiste. She is responsible for the meals offered to the many volunteers and visitors that come to the village.
A lunch in Horodiste prepared by Ana (left) |
Name: Ana
Marital Status: Single mother of 2 boys
Date of birth: 10-03-1979
Place of birth, living and work: Horodiste (Rezina region)
Hobby’s: Collecting small calendars and reading (e.g. about astrology and health)
Favourite food: Fish, vegetables, smashed potatoes, deserts (yoghurt and ‘Torta Napoleon’) and chocolate
Favourite music: French, Russian and Moldovan calm music (e.g.: Ion Rata, Vasile Macovei, Philip Kirkorov, Patrick Bruel, Garu)
Favourite sport: gymnastics
Favourite movie: Science fiction movies
I don’t like: hypocrisy
I like: cooking
My idol: Micheal Jackson - ‘After he died I start reading about him and I was impressed by the things he had done. -
My dream: to have a happy family
Favorite place in Moldova: the Vent d’Est kitchen;), Gorges of Tipova, Stefan cel Mare monument in Chisinau
What I like about Moldova: religious celebrations (easter, Christmas, ‘florile dalbe’ and other religious celebrations)
What I don’t like about Moldova: lack of appreciation of education
My tips for visitors to Moldova: Go to Horodiste
What I would like to see in Moldova: Orhei Vechi, museum in Chisinau and ‘Metro’ in Chisinau
Picture of Ana by Amélie |
Ingredients
1 kilo of potatoes
300 gram milk
50 gram butter
Half a teaspoon of salt
Cumin
Instructions
Boil the potatoes, drain the water (but keep it) and smash the potatoes.
Add butter, milk, salt and cumin and eventual some extra water (use the water you cooked the potatoes in)
Suggestion
Serve it with fish and a tomato salad
Permettez-moi
de vous présenter ... Ana - Cuisinière de Vent d'Est
Je voudrais vous présenter quelques-unes
des personnes que j'ai rencontrées en Moldavie. La première est Ana, cuisinière
de Vent d'Est. J'ai la chance de profiter de ses repas et de sa compagnie quand
je suis à Horodiste.
Ana est depuis août 2011 la cuisinière de
Vent d'Est àHorodiste. Elle est responsable des repas proposés aux nombreux volontaires
et aux touristes qui viennent au village.
Nom:
Ana
État
civil: Mère délibataire de 2 garçons
Date
de naissance: 03/10/1979
Lieu
de naissance, de résidence et de travail: Horodiste (région de Rezina)
Passe-temps:
Collectionner des petits calendriers et lecture (par exemple sur l'astrologie
et la santé)
Nourriture
préférée: le poisson, les légumes, la purée de pommes de
terre, les desserts (yaourts et « Tarte
Napoléon » ) et le chocolat
Musique
préférée: la musique française, russe et la musique moldave
calme (par exemple: Ion Rata, Vasile Macovei, Philip Kirkorov, Patrick Bruel,
Garou)
Sport
favori: la gymnastique
Genre
de film préféré: les films de science-fiction
Je
n'aime pas: l'hypocrisie
J'aime:
la cuisine
Mon
idole: Michael Jackson – « Après sa mort, j’ai commencé
à lire à son sujet et j'ai été impressionnée par les choses qu'il avait faites. »
Mon
rêve: avoir une famille heureuse
Lieu
préféré en Moldavie: la cuisine de Vent d’Est J, les gorges de Tipova, le monument
Stefan cel Mare à Chisinau
Ce
que j'aime à propos de la Moldavie: les fêtes religieuses
(Pâques, Noël, «Florile dalbe » et d'autres célébrations religieuses)
Ce
que je n'aime pas à propos de la Moldavie: le manque d'appréciation/
valorisation de l'éducation/l’enseignement
Mes
conseils pour les touristes: aller à Horodiste
Ce
que je voudrais voir en Moldavie: Orhei Vechi, les musées de Chisinau et le magasin «Metro» à
Chisinau
Je lui ai demandé de partager sa recette
préférée: la purée de pommes de terre
Ingrédients :
1 kg de pommes de terre
300 g de lait
50 g de beurre
Une demi-cuillère à café de sel
Du cumin
Instructions :
Faire bouillir les pommes de terre, les
égoutter (mais garder l’eau) puis les
écraser.
Ajouter le beurre, le lait, le sel et le
cumin et éventuellement un peu d'eau supplémentaire (utiliser l'eau dans
laquelle vous avez fait cuire les pommes de terre).
Suggestion:
Servir avec du poisson et une salade de
tomates
nice article, like the idea of makin portrait !
ReplyDeletelove ana :) she's such a great cooker
jade