Friday 26 October 2012

Let me introduce you to Ana - Cook of Vent d'Est

I would like to introduce you to some people I meet in Moldova.
The first one is Ana, cook of Vent d’Est. I am lucky to enjoy her meals and company when I'm in Horodiste. Ana is since August 2011 cook for Vent d’Est in Horodiste. She is responsible for the meals offered to the many volunteers and visitors that come to the village.
 

A lunch in Horodiste prepared by Ana (left)















Name: Ana
Marital Status: Single mother of 2 boys

Date of birth: 10-03-1979
Place of birth, living and work: Horodiste (Rezina region)
Hobby’s: Collecting small calendars and reading (e.g. about astrology and health)
Favourite food: Fish, vegetables, smashed potatoes, deserts (yoghurt and ‘Torta Napoleon’) and chocolate

Favourite music: French, Russian and Moldovan calm music (e.g.: Ion Rata, Vasile Macovei, Philip Kirkorov, Patrick Bruel, Garu)
Favourite sport: gymnastics
Favourite movie: Science fiction movies


I don’t like: hypocrisy
I like: cooking
My idol: Micheal Jackson - ‘After he died I start reading about him and I was impressed by the things he had done. -
My dream: to have a happy family

Favorite place in Moldova: the Vent d’Est kitchen;), Gorges of Tipova, Stefan cel Mare monument in Chisinau

What I like about Moldova: religious celebrations (easter, Christmas, ‘florile dalbe’ and other religious celebrations)
What I don’t like about Moldova: lack of appreciation of education
My tips for visitors to Moldova: Go to Horodiste

What I would like to see in Moldova: Orhei Vechi, museum in Chisinau and ‘Metro’ in Chisinau

Picture of Ana by Amélie
I asked her to share her favorite recipe: Smashed potatoes

Ingredients
1 kilo of potatoes
300 gram milk
50 gram butter

Half a teaspoon of salt
Cumin

Instructions
Boil the potatoes, drain the water (but keep it) and smash the potatoes.

Add butter, milk, salt and cumin and eventual some extra water (use the water you cooked the potatoes in)

Suggestion
Serve it with fish and a tomato salad


Permettez-moi de vous présenter ... Ana - Cuisinière de Vent d'Est

Je voudrais vous présenter quelques-unes des personnes que j'ai rencontrées en Moldavie. La première est Ana, cuisinière de Vent d'Est. J'ai la chance de profiter de ses repas et de sa compagnie quand je suis à Horodiste.

Ana est depuis août 2011 la cuisinière de Vent d'Est àHorodiste. Elle est responsable des repas proposés aux nombreux volontaires et aux touristes qui viennent au village.

Nom: Ana
État civil: Mère délibataire de 2 garçons
Date de naissance: 03/10/1979
Lieu de naissance, de résidence et de travail: Horodiste (région de Rezina)

Passe-temps: Collectionner des petits calendriers et lecture (par exemple sur l'astrologie et la santé)
Nourriture préférée: le poisson, les légumes, la purée de pommes de terre, les desserts (yaourts et  « Tarte Napoléon » ) et le chocolat
Musique préférée: la musique française, russe et la musique moldave calme (par exemple: Ion Rata, Vasile Macovei, Philip Kirkorov, Patrick Bruel, Garou)
Sport favori: la gymnastique
Genre de film préféré: les films de science-fiction

Je n'aime pas: l'hypocrisie
J'aime: la cuisine
Mon idole: Michael Jackson – « Après sa mort, j’ai commencé à lire à son sujet et j'ai été impressionnée par les choses qu'il avait faites. »
Mon rêve: avoir une famille heureuse

Lieu préféré en Moldavie: la cuisine de Vent d’Est J, les gorges de Tipova, le monument Stefan cel Mare à Chisinau
Ce que j'aime à propos de la Moldavie: les fêtes religieuses (Pâques, Noël, «Florile dalbe » et d'autres célébrations religieuses)
Ce que je n'aime pas à propos de la Moldavie: le manque d'appréciation/ valorisation de l'éducation/l’enseignement
Mes conseils pour les touristes: aller à Horodiste
Ce que je voudrais voir en Moldavie: Orhei Vechi, les  musées de Chisinau et le magasin «Metro» à Chisinau

Je lui ai demandé de partager sa recette préférée: la purée de pommes de terre

Ingrédients :
1 kg de pommes de terre
300 g de lait
50 g de beurre
Une demi-cuillère à café de sel
Du cumin

Instructions :
Faire bouillir les pommes de terre, les égoutter  (mais garder l’eau) puis les écraser.
Ajouter le beurre, le lait, le sel et le cumin et éventuellement un peu d'eau supplémentaire (utiliser l'eau dans laquelle vous avez fait cuire les pommes de terre).

Suggestion:
Servir avec du poisson et une salade de tomates

1 comment:

  1. nice article, like the idea of makin portrait !
    love ana :) she's such a great cooker
    jade

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