On
arrival training in the Ukrainian Carpat Mountains
Formation d’arrivée dans les Carpates
ukrainiennes!
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One of the things we learned was how to make Varenyky. Varenyky is a kind of dumpling similar toItalian Ravioli and it can be either savory or sweet, depending on the filling. Although Varenyky isconsidered to be a Ukrainian dish (and this is even disputed) it is also very popular in Moldova. Hurray, cultural diversity in Moldova.
We filled Varenyky with sweet brinza which makes it even more Moldovian (Brinza is used for almost everything in Moldova, for example placinta, syrniki and papanasi). I still have problems in distinguishing all these dishes so I am to stay here for one year and try it all.
Picture of the training: we also worked
Photo de la formation: nous avons aussi travaillé!
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One of the things we learned was how to make Varenyky. Varenyky is a kind of dumpling similar toItalian Ravioli and it can be either savory or sweet, depending on the filling. Although Varenyky isconsidered to be a Ukrainian dish (and this is even disputed) it is also very popular in Moldova. Hurray, cultural diversity in Moldova.
We filled Varenyky with sweet brinza which makes it even more Moldovian (Brinza is used for almost everything in Moldova, for example placinta, syrniki and papanasi). I still have problems in distinguishing all these dishes so I am to stay here for one year and try it all.
Other popular filling for Varenyky are: Sauerkraut, cheese, mashed potato, cabbage, meat, hard-boiled egg and
fruit. They are usually served with onions, or smintana (sour cream), sugar, honey,
etcetera.
Here is the recipe we used. I can’t give you the exact
amount you should do it using your senses: feel it, taste and try it again.
Ingredients:
For the dough:
Flour
Salt
Egg (1 or 2 depending on the amount of flour)
Water
For the filling:
Soft white cheese for example cottage cheese or ricotto (and if you are lucky to be in Moldova buy Brinza)
Sugar
Utensils needed:
Rolling pin
Extra flour to prevent sticking
Pan to boil
Glass to cut rounds out of the dough
Preparation of the filling:
Mix the soft white cheese with sugar
Preparation of the dough:
Make a heap of flour and mix it with a little salt. Make
a hole in the middle of flour hill, break one or two eggs in the hole, add
some water and mix it with your hands. Add some more water if necessary.
How the dough should look like. Pictures of JBNG for the pictures.
Voià à quoi la pâte devrait plus ou moins ressembler. Photes des JBNG.
Then roll out the dough and cut rounds out of it with a
glass.
Fill the rounds with a little bit of the cheese. Fold
the dough over the filling to form a semi-circle or another shape of your
preference. It is important to close it good or they will open while boiling
them. Place the filled dumplings on a baking plate with flour and covert them
with a little flour.
Let water boil in a large pot and put the vareniky in the pot.
Once the vareniky is done get the out of the water with a slotted spoon and put
them in deep serving bowl.
Place them on the table and enjoy!
If you don’t like cooking, but your mouth is already
watering, then I can only recommend you to come to Moldova and taste it
yourself.
La dernière semaine de septembre, j'ai eu mon « on-arrival
training » (formation d’arrivée des volontaires européens) en Ukraine. Entre
autres choses, nous avons appris à cuisiner des varenykys. Les varenykys sont une variante des raviolis italiens et
peuvent être salés ou sucrés, selon la garniture. Bien que les varenykys soient
considérés comme un plat ukrainien (et ceci est d’ailleurs contesté), ils sont
également très populaires en Moldavie (et appelés en roumain « colţunaşi »). Hourra, vive la diversité culturelle !
Nous avons farci nos varenykys avec de la brinza dulce
(sorte de faisselle), ce qui les rend encore plus moldaves étant donné que la brinza
est utilisée presque partout en Moldavie: on la retrouve dans les placinta
(feuilleté), les syrniki (sorte de crêpes au fromage blanc), les papanasi
(beignets roumains), ou encore les clatites(crêpes), pour ne nommer que quelques
plats. J'ai encore quelques problèmes pour distinguer tous ces plats mais j'ai la
chance de rester ici pendant un an et de pouvoir tous les goûter !
Parmi les autres garnitures populaires pour les
varenykys, on retrouve la choucroute, le
fromage, les pommes de terre en purée, le chou, la viande, les œufs durs et des
fruits. Les varenykys sont habituellement servis avec des oignons, de la 'smintana »(crème aigre), du sucre, du miel,
etc.
Voici la recette que nous avons testée en
Ukraine. Je ne peux pas vous donner les portions exactes, aussi vous devrez
vous servir de vos sens : malaxez, goûtez et essayez à nouveau !
Ingrédients:
Pour la pâte:
Farine
Sel
Oeuf (1 ou 2 en fonction de la quantité de
farine)
Eau
Pour la garniture:
Fromage blanc (type faisselle ou ricotta par
exemple)
Sucre
Utensiles
nécessaires:
Rouleau à pâtisserie
Farine supplémentaire pour empêcher que la
pâte ne colle
Casserole pour faire cuire les varenykys
Verre pour découper des ronds dans la pâte
Préparation
de la garniture:
Mélanger le fromage blanc avec le sucre
Préparation de la pâte:
Faire un tas de farine et ajouter le sel,
mélanger. Faire un puits au milieu de la farine, casser un ou deux oeufs dans
le puits, ajouter un peu d'eau et mélanger avec les mains. Ajouter un peu d'eau
si nécessaire.
La pâte doit plus ou moins ressembler comme le photo au-dessus.
Ensuite, étaler la pâte et se servir du verre
pour découper des ronds.
Remplir chaque morceau de pâte avec un peu de
fromage. Replier la pâte sur la garniture pour former un demi-cercle ou une
autre forme de votre choix. Il est important de bien fermer les varynikys car
ils risquent de s’ouvrir lors de la cuisson dans l’eau. Placer les varenykys
ainsi créés sur une plaque de cuisson farinée et les saupoudrer de farine.
Faire bouillir l'eau dans une grande casserole et ajouter
les varenykys. Dès que les varenykys flottent à la surface, les retirer du feu
et les égoutter. Servir dans un bol.
Bon appétit !
Si vous n'aimez pas cuisiner mais que vous
salivez déjà à l’idée de ces varenykis, alors mon seul conseil : venez en
Moldavie et goûtez vous-même !
Nice article :)
ReplyDeleteBut could you please put my nickname JBNG instead of my name, under the picture ?
Thanks,
Jade
Done JBNG;)
ReplyDeleteThanks again for the pictures!
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